Un homenatge al col•lectiu Fluxus

miércoles, 23 de julio de 2008


Als anys 60 l'escena musical i les arts emergents, com la performance i les noves tecnologies, es van barrejar per deixar imprés l'estil revolucionari de la època. 50 anys després la banda Fluxdelux rendeix homenatge al llegat de nous significants sociopolitics que van deixar aquest col•lectiu. Així, l'actuació del grup consistirà en una perfomence on s'escinificaran algunes de les actuacions del moviment Fluxus a partir de les directrius que en el seu dia van escriure els seus creadors.

Amb aquest concert es tanca el cicle del MACBA, enmarcat dintre del Grec '08, centrat en la influencia que l'avantguarda dels anys 60 ha tingut als procesos creatius d'avui en dia. El concert, programat per al proper dijous 24, començarà a les 21:00 hores, amb una duració estimada d'una hora. Per aquells que siguin posseidors del carnet Amics del MACBA el concert serà gratuït, per la resta 5€, però aneu amb comte per que l'aforament és limitat.

Es busca un freestyler àgil i ingeni


Rimar i vèncer, aquesta és la qüestió. Ser el més àgil, el més ingeni i original és la clau per guanyar la 4a Red Bull Batalla de los Gallos, una competició internacional que reuneix als millors MC's freestylers de 15 països de parla hispana. La gran final serà el proper més d'octubre a Mèxic. Però mentre tant, aquest divendres serà la final espanyola, amb 16 'galls' disposats a barallar-se per guanyar el bitllet al país nord-americà. D'ells, 12 han sigut escollits a les semifinals regionals de Bilbao, Madrid, Alacant i Barcelona, altres dos són els finalistes del any passat i els dos últims seran escollits entre els quarts classificats d'aquesta edició. A ells també se'ls unirà el campió de l'any passat, que lluitarà per revalidar el seu títol.

El teatre Grec es convertirà el proper divendres 25 en un ring de batalla. El jurat estarà composat per gent experta en hip hop freestyle i seran els encarregat d'escollir a aquell que pugui estar a l'altura de freestylers que provenen de països amb una tradició més enraigada, com és el cas dels Estats Units entre altres. Estructura, flow, capacitat d’improvisació i una bona actitud davant el públic seran lo que necessitin aquest 'galls' per ficar-se el jurat a la butxaca. El guanyador es veurà la cara a la final internacional de Mèxic amb participants de Cuba, Argentina o Xile entre altres.

Benicàssim, territori indie


Estem a l’equador de l’època de festivals i pel moment ens queden els bons records dels que ja han passat i l’ànsia dels que vindran. Durant quatre dies, del 17 al 20 de juliol, es celebra el festival espanyol més aclamat pel públic, el Festival Internacional de Benicàssim. La localitat castellonenca torna a ser el centre d’atenció de la cultura alternativa, on principalment premien els més de cent concerts programats durant aquests quatre dies.

El festival és mundialment conegut per la talla dels artistes que hi han entre les seves files i per ser un dels que més aposta per les noves formacions, tant del territori nacional com a nivell estranger. Però Benicàssim no és només música. Encara que no siguin tan conegudes, durant els dies que es celebra l’esdeveniment, es duraran a terme una sèrie d’activitats com el festival de curts, obres de teatre i dansa a diferents punts de la localitat, mostres d’art i fins i tot una passarel•la de moda.

Grans artistes han passat pel festival en anteriors edicions i aquest any no podia ser menys. Entre ells, el retorn als escenaris de Leonard Cohen, que ha escollit el festival per retrobar-se amb el públic. Altres retorns esperats són el dels anglesos My bloody valentine i Siouxie, que van desaparèixer després de collir grans èxits durant els 80.

De la nova fornada d’artistes que estaran presents cal destacar la presencia del duet Gnarls Barkley, el pop de Mika, la rebel•lia de The Ting Tings, la frescor de o una de les sorpreses del Sonar, Justice. També hi seran altres més veterans com Roisin Murphy, The New York dolls, Morrisey, Babyshambles o Richard Hawley, que be segur tornarà a repetir la magnifica actuació que va brindar ara fa un més durant el festival de L’Hospitalet.

En quant al panorama nacional, estarà representat per la figura de Morente Ortega amb Lagartija Nick amb un dels millors treballs del segle passat, ‘Omega’, el pop alegre de La Casa Azul, el hip-pop i la tendresa de ‘Facto delafe y las flores azules’ i l’eclecticisme d’El Columpio Asesino entre altres.

En resumides comtes, un festival que com cada any tracta de superar-se i que amb aquesta suma ja catorze edicions. Segurament torno a aconseguir l’èxit d’altres anys i tot i estar en una època de vaques flaques. Aquest any s’espera que entre 30 I 40 mil joves, dels qual gairebé la meitat seran estrangers, omplin el recinte, les zones d’acampada i els hotels de la zona. La gran cita del estiu ja és aquí.