Ben Harper i els seus inseparables The Innocent Criminals

jueves, 10 de julio de 2008


Des de els seus inicis Ben Harper va reflectir en el seu estil la influència d’artistes de soul com Aretha Franklyn, Sam Cook o Otis Redding. Actualment, en canvi, es decanta més per genis de la guitarra com Bob Dylan o Tom Petty. Les lletres obscures, d’amors impossibles, i la lluita per les causes polítiques han definit, a més, la figura de l’artista durant la seva trajectòria. Després d’una llarga gira de nou mesos i en calent, Ben Harper i la seva banda es van endinsar en un estudi de Paris per gravar, en només set dies, ‘Lifeline’, publicat el passat estiu. Una obra mestre del soul americà, amb cançons pures, sense additius, ja que no van fer servir cap ordinador per enregistrar-les. Mentre uns es dediquen a aconseguir les melodies, en Harper escriu en solitari les lletres de les cançons. El resultat és obvi, una combinació perfecta de sabors e intensitats.

Una vegada més, Ben Harper ha comptat amb la contribució dels The Innocent Criminals, la banda amb la que enriqueix les seves cançons i embelleix els
arranjaments. Un afegit de qualitat que ja quedava ben palès a l’anterior àlbum, ‘Both sides of the gun’, i gràcies al qual va agitar, un cop més, el panorama musical. Per altra banda, i parlant del concert en concret, el públic està acostumat a veure uns directes en els que es combinen temes nous amb els de sempre, sense lloc per a la decepció. Com que ja fa temps que el Razzmatazz es va quedar petit per a la quantitat de gent que arrosseguen,en aquesta, com en altres ocasions, la cita és al Pavelló Olímpic de Badalona aquest proper dijous.

M-Clan, teloners de luxe

I de teloners, per si no en teniu prou amb l’energia de Ben Harper, els M-Clan. Els murcians, liderats per l’incombustible Carlos Tarque, arriben amb ‘Memorias de un espantapájaros’ sota el braç. Un retorn a les arrels del seu rock sureny característic i més allunyat de la fórmula comercial d’altres àlbums, el que els ha suposat molt bona acceptació per part de la crítica.

La guerrera Lewis


Tot i haver visitat Barcelona en repetides vegades, Juliette & The Licks van omplir de gom a gom la sala Razzmatazz el divendres per la nit. Amb més dots d’actriu que de punky, Juliette var sortir, tota de vermell, a l’escenari per fer l’indie. Vestida amb plomes d’indis americans, va malgastar energies i forces durant els 45 minuts sencers que va durar el concert. Per contra, els altres membres de la banda estaven mes tranquils, al seu rotllo, a excepció del guitarrista, una mica més mogut. Com tota bona actriu, ella sap que es deu al seu públic i es va apropar varies vegades per donar-li la ma sota l’atenta mirada del de seguretat. Un directe potent i salvatge en el que la veu cantant la portava una Juliette que es va fartar a cridar i en el que no van faltar el repertori habitual de temes com ‘Got love to kill’, ‘Sticky Money’ o ‘You’re speaking my lenguage’. El públic també es va entregar al show ballant i bramant les lletres de les cançons. Sort que el concert va durar poc, per que dintre de la Razzmatazz no es podia estar per la quantitat de gent que hi havia i per el calor que estaven passant.

Arranca el B-Estival per a les nits d’estiu barcelonines

lunes, 7 de julio de 2008


La tercera edició del B-Estival és a punt de començar. Des del proper 9 de juliol fins al 29 se succeïran 9 actuacions entre el Poble Espanyol i l’Espai Movistar, el nou recinte que es suma al certamen. Entre la programació destaca el retorn dels B-52’s, la singular i brillant veu d’Erykah Badu o l’espectacle que oferiran Muchacito Bombo Infierno i Peret.
La nova referència entre els festivals es decanta en aquesta edició per la varietat musical i les intèrprets femenines. Estils que van des del pop més ballable al soul contemporani, del blues al hip hop o dels ritmes africans a la rumba catalana. A continuació la programació completa del festival.

Plaça Major del Poble Espanyol


B-52’s: els nord-americans tornen després de 16 anys sense enregistrar un disc d’estudi. La ‘party-band’ més divertida dels 80 inicia gira per Europa per presentar ‘Funplex’. Han passat 19 anys des de l’últim concert que van donar a la plaça de la Monumental. Per al dimecres es prepara una festa, que a més de presentar l’esperat treball, és assegurada amb un catàleg d’èxits inigualable.
La banda va sorgir el 1979 amb ritmes elegants i ballables amb el primer èxit, ‘Rock lobster’. Amb el pas dels anys van arribar àlbums com ‘Wild planet’, ‘Mesopotamia’, ‘Cosmic thing’ o ‘Good staff’, que han consolidat a la banda com una gran atracció pop. Durant la darrera dècada, els B-52’s han retornat ocasionalment als escenaris acompanyant a Cher o als Rolling Stones en les seves gires.

Loreena McKennit:
una aposta per diverses aportacions culturals que van des del món celta a la tradició provençal i l’herència de l’Al-Andalus.

Peret i Muchachito Bombo Infierno: dos figures de la rumba catalana d’ahir i d’avui. El mestre i l’alumne aventatjat. Per una banda, l’experiència del ‘rei de la rumba’ i per l’altra la revisió que fa de la rumba Muchachito. Una actuació irrepetible i que va camí de ser l’actuació més venerada del B-Estival.

Espai Movistar


La principal novetat d’aquest any, l’escenari Espai Movistar, acollirà la majoria d’actuacions programades durant el B-Estival. Macy Gray, Erykah Badu i Skye, l’ex cantant de Morcheeba, són algunes de les veus que inauguraran la carpa Movistar.

Erykah Badu: una figura de culte. La cantant i compositora va sorprendre a principis del 97 amb una nova forma de fer soul, r’n’b i jazz, amb unes lletres molt compromeses amb la seva època. Aquest estiu acaba de publicar la segona part de ‘New AmErykah’, ‘Return of the ankh’, un retrat del món contemporani i de la societat americana.

Skye Edwards: el 16 de juliol serà el torn de la ex-cantant de Morcheeba i una de les veus més distingides del pop actual. Tothom recorda els seus primer èxits com ‘Part of the process’, ‘Rome wasn’t built in a day’ o ‘Trigger hippie’, que marcarien nous patrons electrònics. Actualment es troba preparant nou material mentre col·labora en el nou projecte discogràfic de Marc Collins, del grup francès Nouvelle Vague.

Toto Bona Lokua: l’autèntica delicatessen del festival. Un trio que va gravar un disc el 2004 i que és una raresa poder escoltar-lo en viu. Un regal per als amants del jazz i les músiques del món.

Johnny Winter: l’experiència i la brillant tècnica amb la guitarra fan que el recital de l’estrella albina sigui una d’aquelles ocasions úniques que un no es pot perdre. Un gran mestre que s’ha guanyat a pols el respecte i l’admiració del públic i de la crítica.

Macy Gray: una de les exponents del soul més importants del nostre temps. No serà fins el dia 23 que tinguem l’oportunitat d’escoltar la veu d’Ohio presentant ‘Big’, disc gràcies al qual torna a ser tan gran com a l’època del ‘I try’.

Marcelo D2 i DJ Dolores:
dos brasilers disposats a convertir l’Espai Movistar en una autèntica festa a ritme de hip hop per al tancament del B-Estival.

Per a més informació podeu visitar www.theproject.es