Ratatat, desafiant el so novaiorquès

jueves, 14 de agosto de 2008


Mike Stroud i Evan Mast son dos joves de Brooklyn que l’any 2001 van donar vida a un projecte amb què volien experimentar noves melodies sense tenir un predecessor de recolzament. A base de guitarres foses amb els ritmes més robòtics i melodies surrealistes, els dos joves es van proposar desafiar el so electrònic que es feia a l'altra banda de l'Atlàntic. El resultat, tres discos i el respecte per part tant de crítica com de públic.

Fa dos anys va sortir a la llum el segon treball del duet, 'Classics', que els va col·locar definitivament al mapa de l'electrònica. A principis de juliol van treure el tercer àlbum, 'LP3', i d’ell ja han sortit grans temes amb la marca de la casa com ‘Falcon Jab’, ‘Shilledr’ o ‘Mirando’. Un disc ple de temes un tant marcians i compactes. A més, l’èxit d’aquests dos nois ve precedit també per haver compartit gires amb bandes de gran calibre com Daft Punk, Franz Ferdinand, Mogwai, Tortoise o !!!, entre d'altres.

Aprofitant el seu pas pel Festival Ola, el proper dijous 14 d'agost oferiran un concert a la sala Razzmatazz. El duet novaiorquès exhibirà durant la sessió de clubs la seva forma personal de fer música electrònica amb tocs pop, hip hop i metal. Una banda misteriosa i genial del panorama electrònic més que recomanable per anar a veure.

Ratatat. Dijous 14 d'agost '08. Sala Razzmatazz, BCN. 15€. Sessió de club

Entrevista amb Eñaut Elorrieta, cantant del grup basc 'Ken Zazpi' “Vamos súper a gusto a Catalunya”

miércoles, 13 de agosto de 2008



Allá donde van triunfan. El grupo de pop-rock en euskera Ken Zazpi acaba de sacar al mercado su cuarto disco, ‘Argiak’ (luces), cargado de letras intimistas que pretenden arrojar luz en este mundo lleno de sombras. Ha sido grabado en Los Ángeles por el productor Rafa Sardina, productor de Stevie Wonder o Macy Gray entre otros. El cantante de Ken Zazpi, Eñaut Elorrieta, nos cuenta los entresijos de la banda, que incluso han grabado en català. 


En primer lugar, enhorabuena por el éxito que cosecháis...

Sí, la verdad es que nos encontramos en un buen momento, tanto el grupo como la aceptación de la gente del nuevo disco. Siempre que haces un gran esfuerzo trabajando no siempre obtienes resultados, pero esta vez que estamos de enhorabuena hay que saber disfrutarlo también. 

¿Qué pensáis cuando dicen que sois uno de los referentes del panorama pop-rock euskaldun? 
Son etiquetas. Nosotros le damos más valor a la respuesta de la gente en nuestros conciertos, la comunicación que se establece en nosotros y el público. El resto...un día te pueden decir una cosa y al día siguiente otra, así que sólo me creo que lo que veo. Lo que nos ayuda a seguir adelante es la motivación que nos entra con cada disco.


Una curiosidad, ¿de dónde sale el nombre del grupo?

Zazpi significa siete en euskera, y para nosotros este número es especial, tiene algo de brujería. Euskadi también está formada por siete provincias, empezamos a tocar en julio, empezamos siete amigos... Este número sugería muchas cosas. 


Las letras del nuevo disco hablan de esperanza y de ilusión, ¿es más fácil que hablar de tristeza y dolor?

Realmente ha sido un esfuerzo. Cuando componemos sentimos un compromiso con nuestro entorno, nuestro pueblo y nuestra cultura, y la situación que vivimos tampoco es para echar cuestes. En el disco hemos intentado transmitir la luz mediante el sonido en estos tiempos que quizás corren más nubes.


Os habéis arriesgado a grabar en catalán, ¿cómo surgió?

Es como un guiño de respeto a la cultura y a la lengua catalana. Teníamos amigos comunes en Catalunya y siempre hemos sentido cierta solidaridad con el pueblo catalán. 

Y conciertos por Catalunya...
Desde Catalunya se nos han brindado unas oportunidades increíbles. Tocamos en el Camp Nou, en Girona, Lleida... La gente no te conoce, empiezas de cero, y te crea unas buenas sensaciones. Vamos súper a gusto.

Hablamos un poco de vuestras influencias...
Tenemos dos ejes fundamentales, la música anglosajona y la música tradicional vasca.


¿Qué proyectos tenéis en mente?

En principio tocar en directo por Euskal Herria y por Catalunya. Este año además se celebra el 70 aniversario del Bombardeo de Gernika, y hemos intentado reflejar en una canción del disco el dolor que supuso aquello. Queremos hacer algo especial un pequeño homenaje a todos aquellos que murieron en Gernika. Además, para poder entender el presente hay que recordar el pasado.

Aires de festa a Gràcia

martes, 12 de agosto de 2008


I és que, encara que sembli que durant aquest mes a Barcelona només queden els turistes, a l'agost tothom es reuneix a Gràcia, el barri més bohemi de la ciutat, que celebrarà la seva festa major del 15 al 21 d'aquest mes. Una festa amb personalitat i amb un imaginari propi dels graciencs, les gracienques i de totes aquelles persones que s'apropen fins a la vila. El tret de sortida oficial serà el dijous 14 a les set de la tarda, amb la lectura del pregó, que anirà a càrrec de l'actor i periodista Queco Novell.

Musica, ball, teatre, cinema, jocs, esports, mostres, exposicions i, sobre tot, l'espectacle dels carrers guarnits i la cultura popular fan d'aquesta festa una de les més integradores i acollidores que se celebren a la Ciutat Comtal. Una festa major que omple els carrers del barri d'alegria i de gent les 24 hores durant els set dies que duren.

Durant el dia se succeiran diferents activitats a les places i carrers, decorats per a l'ocasió. Castellers, acròbates, activitats infantils i esportives amenitzaren els xafogosos dies d'aquest mes. Mentre que per la nit, quan l'ambient esperem que sigui més fresc, serà el torn dels concerts en viu, els focs artificials i la festa a l'aire lliure.

Roger Mas, Pascal Comelade, Chucho Díaz, La mata negra, Bourbon, Los Eléctricos, Imsonmi o Pep Sales seran alguns dels grups i cantautors que ompliran de gom a gom espais, carrers i places com la del Diamant o Rius i Taulet. Una festa a la qual tota la gent de Barcelona acudirà per gaudir-les al màxim possible.


Nova edició del Festigàbal


A la plaça Rovira i Trias, situada en un dels extrems de la vila, s'hi troba el bar Heliogàbal, que durant la festa major oferirà, a l'aire lliure i de forma gratuïta, una proposta cultural entre el 17 i 19 d'agost, el Festigàbal, una iniciativa que va néixer fa tres anys i que contarà, a més de diverses activitats, amb nombrosos concerts.

El festival arrancarà amb CCCP i, a continuació, Sr. Da Costa oferirà un recital cantant a Machín. Durant la nit les propostes més indies aniren a càrrec dels grups locals com Le Fou i Mishima i dels nord-americans Mary Timony Band.

La segona jornada s'iniciarà amb un un concert de jazz amb Andreu Zaragoza a la guitarra, Tom Warburton al contrabaix, Marc Ayza a la bateria i Hugo Astudillo al saxo alt. Més tard el rock prendrà el relleu amb les propostes d'Olivia Trencada, Ainara LeGardon i Els Surfing Sircles.

Per acabar, el grup format per Enric Casasses, Manel Pugés y Stella Hagemann, EMS, acompanyats de Los Beef i Pau Riba, seran els encarregats de posar el punt i final al festival de música i poesia.


Festa Major de Gràcia. Del 15 al 21 d'agost '08
Info: www.festamajordegracia.cat
www.heliogabal.com